Tips voor het kiezen en leggen van tuintegels

Ben je van plan om je tuin op te knappen en nieuwe tuintegels te leggen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel geven we je enkele tips voor het kiezen en leggen van tuintegels, zodat je straks kunt genieten van een prachtige tuin.

1. Kies het juiste materiaal

Er zijn verschillende soorten materialen waar je uit kunt kiezen als het gaat om tuintegels. Denk bijvoorbeeld aan betontegels, natuursteen of keramische tegels. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn betontegels vaak goedkoper en eenvoudiger te leggen, terwijl natuursteen een luxere uitstraling heeft. Keramische tegels zijn dan weer onderhoudsvriendelijk en kleurvast. Bedenk goed wat je belangrijk vindt en kies op basis daarvan het juiste materiaal. Bekijk bijvoorbeeld deze voorbeeld van tuintegels om een idee te krijgen van de mogelijkheden.

2. Bepaal de juiste afmetingen

Tuintegels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Over het algemeen geldt: hoe groter de tegel, hoe ruimtelijker je tuin oogt. Grote tegels zijn echter ook zwaarder en lastiger te leggen. Houd hier rekening mee bij het maken van je keuze. Een populaire afmeting voor tuintegels is 60×60 cm.

3. Zorg voor een goede ondergrond

Voordat je begint met het leggen van de tuintegels, is het belangrijk om te zorgen voor een goede ondergrond. Dit betekent dat de grond egaal en goed verdicht moet zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een trilplaat. Een goede ondergrond zorgt ervoor dat de tegels niet verzakken en dat er geen water op blijft staan.

4. Leg de tegels op de juiste manier

Om te zorgen dat je tuintegels mooi recht komen te liggen, is het belangrijk om ze op de juiste manier te leggen. Begin altijd in een hoek en werk van daaruit verder. Gebruik een waterpas om te controleren of de tegels recht liggen en pas zo nodig de ondergrond aan. Houd tussen de tegels een voeg van ongeveer 3 mm aan, zodat het water goed weg kan lopen.

5. Onderhoud je tuintegels

Om zo lang mogelijk van je mooie tuintegels te kunnen genieten, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Maak ze regelmatig schoon met een bezem en water, en verwijder onkruid tussen de voegen. Gebruik geen hogedrukreiniger, want dit kan de tegels beschadigen. Als je tuintegels van natuursteen hebt, is het verstandig om ze te impregneren om ze te beschermen tegen vlekken en verkleuring.

Met deze tips ben je goed voorbereid om de perfecte tuintegels te kiezen en te leggen. Veel succes en geniet straks van je prachtige tuin!